maanantai 6. helmikuuta 2017

Aatteita elämästä: ekologisuus

Lasi, metalli, paperi, pahvi, kompostikama, energiajae ja muovi! Tunnen itseni vähän paremmaksi ihmiseksi, kun aloimme kierrättää muovia. Valjastin vain yhden laarin allaskaapissa uuteen käyttöön ja nyt totutellaan laittamaan sinne oikeita aineksia. Muovikääreitä kertyy ihan uskomaton määrä viikonkin aikana ja en vain ole keksinyt käyttöä litran vetoisille jugurttiämpäreille. Nyt ne saavat uuden elämän jonkun muun toimesta. Vaikka ilmastonmuutoksella on positiivinen vaikutus Suomen säähän, ajattelen silti jääkarhujen ja pingviinien ahdinkoa.

Elämästä syntyy jätettä vääjäämättä. Jätteen määrään ja laatuun voi jokainen vaikuttaa tavallaan. Kierrätysvaihtoehtoja on monenlaisia, kenties vähän hankaliakin. Lasiastiaan ei saa laittaa mitä tahansa lasia, vaan ainoastaan elintarvikepurkkeja. Kaikki muu meneekin sitten polttojätteeseen.

Kierrätyskeskukseen on helppo viedä käyttökelpoinen tavara, jos ei halua Tori.fin tai Facebookin ryhmien kautta niitä jakaa.

Ylen artikkeli ekologisemmasta elämästä.
HSY:n lajitteluohjeetMuovipusseista päästään vähitelleen eroon. Itse inhoan hedelmäpusseja. Jos jotain on pakko pussittaa, maatuva biopussi on hyvä vaihtoehto, sellaisia ei aina vain ole tarjolla, mutta kannattaa katsella hedelmäosaston joka nurkka ennen kuin ottaa sen muovisen version. Ja ei, S-kaupan kassa ei pane pakasteitani pieneen pussiin.

Kaupat myyvät nykyään vanhenevia tuotteita halvalla hävikin välttämiseksi. Ne ovatkin suosikkituotteitani :). Mutta yksi suuri ongelma myymälöillä on: myymäläkalusteet. Sydäntä riipii nähdä mielenkiintoisia myymäläkalusteita roskalavalla. Miksei niitä voisi myydä tai lahjoittaa haluaville! Edesmenneen Anttilan myymälöiden tyhjentyessä roskalavat täyttyivät kaikesta ihanan potentiaalisesta rojusta. Toki ymmärrän, että kulutusyhteiskunta perustuu kuluttamiselle ja uuden hankkimiselle. Ja useinhan on niin, että roskalavalla oleva esine kokee ennennäkemättömän arvonnousun jos joku ulkopuolinen sitä haluaa. Suomalainen kateusperinne ei ole kuollut.

Vaikka emme pysty pelastamaan koko maailmaa, tekemällä pieniä tekoja saa ainakin itselleen paremman mielen. Iloisia lajitteluhetkiä!!! <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti